La Plataforma de l’Esparra és una associació de defensa del territori en general i especialment de l’Esparra (Riudarenes), de caràcter apolític.
2003. Orígens. L'abocador de residus "especials"
Els seus orígens se situen a l’any 2003 quan s’iniciaren una sèrie d’amenaces sobre l’Esparra.
L’agost del 2003 l’ajuntament de Riudarenes estudià la proposta d’una empresa privada que tenia la intenció de construir un abocador de residus especials a ca l’Agustí, que ocupava una superfície d’unes 300 hectàrees. El veïns afectats varen mostrar el seu malestar sobre l’abocador, i s’oposaren pels perills que comportava: fuites de lixiviats (altament contaminants) als aqüífers i a la riera de Santa Coloma, males olors i erosió del sòl, entre altres. Molt a prop del possible abocador hi ha el Balneari Termes Orion, situat a Santa Coloma de Farners. L’alcalde de Santa Coloma i posteriorment l’ajuntament s’oposaren al projecte.
El 29 d’agost de 2003 l’alcalde de Riudarenes, davant l’oposició veïnal, afirmà que no es faria l’abocador.
El 6 de setembre del 2003 veïns de l’Esparra, Riudarenes i altres llocs es van reunir a l’església parroquial de l’Esparra, i van constituir-se com a plataforma per preservar aquest paratge i defensar-lo de futures agressions. El 7 de setembre del 2003 es va fer una caminada festiva per celebrar que no es faria l’abocador. Es va visitar el terreny on es volia fer la instal·lació i es val llegir un manifest en què s’aplaudia tota la manifestació ciutadana.
El 30 d’octubre del 2004 la Plataforma de l’Esparra es transformà en una associació, aprovant uns estatuts i escollint una junta directiva.
En data de 24 de febrer de 2005 la Generalitat de Catalunya va inscriure en el Registre d’Associacionsla Plataformade l’Esparra.
2004. L'abocador comarcal de runa
Al cap de pocs mesos, en concret el maig de 2004, degut a que l’abocador de runa comarcal situat a Santa Coloma de Farners, estava al límit de la seva capacitat. El Consell Comarcal de la Selva, estudià la construcció d’un nou abocador, les opcions s’havien reduït a tres municipis: Brunyola, Maçanet de la Selva i Riudarenes. L’opció primera era Riudarenes, en concret situar-lo en una antiga pedrera a prop de can Metges, a l’Esparra.
La Plataforma de l’Esparra i altres veïns ho consideraven inviable, entre altres raons per la problemàtica dels accessos, en no estar situat a prop de cap carretera. El 29 de maig de 2004 representants del Consell Comarcal i l’alcalde, Jordi Gironés, varen convocar una reunió pública per presentar el projecte de l’abocador. Membres de la Plataforma de l’Esparra, veïns de Can Fornaca i altes persones van manifestar la seva oposició degut al soroll que faria la maquinària de l’abocador i de les molèsties que causarien els camions. Els assistents també demanaren que es protegís l’Esparra i que no estigués permanentment amenaçada per projectes i pedreres.
Finalment el juny de 2004 el Consell Comarcal descartà fer l’abocador de runes a l’Esparra.
2004 - 2012. La sorrera
Com s’ha dit, l’Esparra per aquell mateix temps estava amenaçada per les sol·licituds d’obertures d’una pedrera i sorreres.
La finca on es demanava ser explotada com a pedrera i sorrera era ca l’Espriu, amb una extensió d’unes 55 hectàrees.
La Plataforma de l’Esparra inicià una sèrie de recollida de signatures contra l’obertura de la pedrera i presentà al·legacions. Iniciant-se un procés judicial amb un important cost econòmic, que s’ha pogut assumir majoritàriament per les aportacions dels membres de la Plataforma i d’altres veïns.
De moment les sentències judicials han denegat l’obertura de la pedrera, però el procés no està clos del tot. L’ajuntament de Riudarenes estava en contra de l’obertura de pedreres, però la norma que ho regulava tenia defecte legals. L’altra sorrera sol·licitada correspon a can Puig.
2005 - 2008. El POUM de Riudarenes
Davant les contínues temptatives d’agressions a l’Esparra (abocadors, pedreres i sorreres), la Plataforma de l’Esparra presentà al·legacions al Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Riudarenes (POUM), que estava en tràmit.
Les al·legacions anaven encaminades a protegir l’Esparra de les anteriors agressions, a més a més de les urbanístiques. En resolució de febrer del 2008 aquestes al·legacions foren acceptades.
2006 - . La MAT
El 2006 s’inicià una nova amenaça sobre l’Esparra, la línia de Molt Alta Tensió (MAT).
En el terme municipal de Riudarenes està prevista la instal·lació d’una subestació elèctrica, a prop del TGV (Tren de Gran Velocitat) que és l’excusa primera per construir la MAT, llavors s’argumenta que és perquè que els estats europeus han d’estar interconnectats.
Els opositors a la MAT no creuen necessària aquesta nova infraestructura ja que en el fons es busca que el Nord d’Àfrica sigui el subministrador d’energia elèctrica d’Europa, amb la construcció de centrals nuclears. Els opositors, entre ells la Plataforma de l’Esparra, afirmen que l’Estat Espanyol ja està interconnectat amb França, l’únic que les xarxes actuals estan infrautilitzades, i hi ha tot el ventall d’energies renovables.
El trajecte inicial de la MAT passava paral·lel al del TGV. Però el juliol del 2006 va aparèixer un nou traçat per alimentar la subestació elèctrica de Riudarenes, així del traçat Vic-Bescanó sortiria un ramal que passaria per Castanyet, Santa Coloma de Farners, l’Esparra i Riudarenes; l’administració argumentà que amb aquest nou traçat no es generaven conflictes amb l’àrea d’influència de l’aeroport de Girona.
La Plataforma de l’Esparra diu que la construcció de la MAT provocaria problemes de salut, ambientals, paisatgístics, ris de focs i patrimonials. Durant l’any 2007 Espanya i França decidiren tirar endavant el projecte de la MAT amb la participació d’un mediador europeu.
El gener 2008 es va fer públic que el terreny a expropiar per la subestació elèctrica de Riudarenes era de 85.073 m2, que s’ubicaria a prop del polígon industrial de Can Pruna. A part d’aquesta subestació que dependria de Red Eléctrica de España, n’hi hauria una altra de privada d’ENDESA. La Plataforma de l’Esparra ha participat en diverses manifestacions i conferències sobre la MAT.